top of page
  • LinkedIn
schaakpionnen kroon

ONZE VISIE

Focus op de mens!

Engage! is ontstaan vanuit een gevoel van verwondering, en misschien ook een stukje vanuit verontwaardiging.

Na jaren gewerkt te hebben met teams en organisaties, kwamen wij tot de conclusie dat er op veel werkvloeren een groot verschil is tussen uitspraken als “onze mensen zijn het belangrijkst”, en de manier waarop dit principe in de praktijk wordt gebracht.

Bedrijven en leidinggevenden beseffen dat mensen hun organisatie dragen, maar slagen er vaak niet in om los te komen van een louter resultaat-gedreven focus. Beslissingen worden boven de hoofden van medewerkers genomen, collega’s worden met een overload aan taken belast, een hoog verloop of ziekteverzuim wordt beschouwd als “normaal”, of als teken van een tijdsgeest.

 

Veel managers en leidinggevenden beseffen de waarde van hun teams en hun medewerkers. Vaak probeert men de eigen mensen te verwennen en appreciatie heel zichtbaar te maken, bijvoorbeeld met team-uitjes, geschenken, kleine attenties. Wat uiteraard fantastisch is. En, wat zo goed als steeds ontbreekt, is een visie en aanpak waarin het menselijke aspect structureel en volwaardig deel uitmaakt van het beleid.

 

Wij spreken graag over de cultuur van een bedrijf. De verbondenheid die medewerkers voelen tegenover de organisatie, de mate waarin ze zich thuis voelen in hun team, en zich verantwoordelijk weten voor hun takenpakket, is ongelooflijk belangrijk.

​

​

"Uit onderzoek blijkt heel duidelijk dat de meest
performante en succesvolste teams
een cultuur hebben waar mensen zich thuis voelen,
waar ze zich veilig voelen,
waar moeilijke gesprekken niet uit de weg gegaan worden."

 

 

Wij zijn ervan overtuigd dat het menselijke aspect een plaats moet krijgen in organisaties.

Dat het als volwaardige component deel zou moeten uitmaken van het beleid, en dat hier heel veel winst te halen is voor organisaties.

Want zaken als verloop, verzuim, weerstand,…. Kosten organisaties zeer veel tijd, energie,  en dus ook: zeer veel geld.

 

Aandacht voor mensen kost tijd, maar levert bedrijven veel op!

De investering nodig op de weg naar een excellente cultuur zit niet enkel in (nog) meer doen, maar vaak ook in het anders doen, met een focus die de menselijke factor mee als een volwaardig argument op tafel legt als er beslissingen moeten genomen worden.

Uit onderzoek blijkt heel duidelijk dat de meest performante en succesvolste teams een cultuur hebben waar mensen zich thuis voelen, waar ze zich veilig voelen, waar moeilijke gesprekken niet uit de weg gegaan worden.

​

Het centrale begrip in ons werk is Employee Engagement.

We spreken over geëngageerde medewerkers als mensen zich op een constructieve manier kunnen verbinden met het bedrijf waar ze werken, met de doelen van de organisatie, met de mensen die er werken, en met de manier waarop er gewerkt wordt.

Mensen die zich kunnen identificeren met de waarden van de organisatie, die hun drijfveren kunnen vorm geven in hun werk, die zich gezien en gehoord worden in hun team, zijn medewerkers die loyaal en gemotiveerd zijn, die eigenaarschap tonen. 

Dit zijn de medewerkers die bedrijven zoeken.

Het is onze overtuiging dat je als leidinggevende niet op deze mensen moet zitten wachten, maar dat je actief kan bouwen aan een cultuur in je organisatie die deze betrokkenheid faciliteert.

Dat deze investering rendeert blijkt uit grootschalig onderzoek. Er bestaat een significant verschil tussen organisaties die in het laagste kwartiel scoren op vlak van Employee Engagement, en organisaties die in het hoogste kwartiel scoren. Dit uit zich op vlak van productiviteit, verloop, arbeidsongevallen, en absenteïsme.

 

Dit is wat wij zien als onze bijdrage: organisaties ondersteunen in het verhogen van de betrokkenheid!

​

Leidinggevenden hebben de sleutel in handen!

Als leider kan je de keuze maken om actief te gaan inzetten op een cultuur van betrokkenheid.

Het gaat om het creëren van een werkklimaat waarin openheid, eerlijkheid en authenticiteit wordt gestimuleerd. 

In de Engels vakliteratuur spreekt men over safe workplaces.

Dit zijn werkplekken waar het voldoende psychologisch veilig is om moeilijke gesprekken aan te gaan. Om het te hebben over twijfels, hindernissen. Om eerlijk feedback te geven en te krijgen. Het gaat over werkplekken waar medewerkers mogen proberen, waar ze met voorstellen mogen komen. En waar “mislukken” niet gelijk is aan “falen”, maar wel aan “leren”. 

Dit zijn feiten. Hier is veel onderzoek naar gedaan. Het is in teams met dit type van cultuur dat groei en innovatie te vinden zijn.

Het lijkt misschien niet logisch.

Maar, daar waar plaats is voor twijfel, experimenten, wrevel, … daar waar moeilijke dingen in alle openheid kunnen op tafel gelegd worden, waar mensen ook met hun “moeilijkere” kanten en vragen gehoord worden door hun leidinggevende, het is daar waar de grootste betrokkenheid is. Dit zijn de werkplekken waar mensen graag werken, en het beste van zichzelf geven. En waar ziekteverzuim en verloop niet de pan uit swingen.

Het onder de mat vegen van het menselijke aspect en alle emoties die daarbij horen, lijkt op korte termijn een goed idee, maar is heel duidelijk NIET de weg naar een performant team.

 

Bij ‘lastige’ zaken geldt immers de schijnbare paradox:
“Om er vanaf te geraken, moet je er naar toe gaan”.

​

Ook medewerkers zijn verantwoordelijk voor een goede cultuur!

In onze visie is iedereen binnen een organisatie, op elk niveau, verantwoordelijk.

Van manager tot medewerker, iedereen is verantwoordelijk voor het eigen functioneren.

Een centraal begrip bij Engage! is self awareness.

Inzicht in de eigen sterktes en valkuilen, weten welke interactiepatronen we hebben, verbonden zijn met onze waarden en normen,… dit zijn zaken waar wij erg op inzetten.

Een veilige werkplek die mensen uitnodigt om zich thuis te voelen, heeft ook mensen nodig die bereid zijn naar zichzelf te kijken, en hierover in contact durven te gaan.

Dit is spannend.

Want het is kwetsbaar.

Wij zijn ervan overtuigd dat het in deze openheid en kwetsbaarheid is, dat de kansen op groei en verbinding te vinden zijn.

Dit is één van de redenen  dat wij binnen projecten niet enkel werken met training en opleiding en consulting, maar ook kiezen voor individuele gesprekken, en dat onze eigen medewerkers allemaal als psychotherapeut geschoold zijn.

Wij kiezen zeer duidelijk voor een aanpak waarbij elke medewerker individueel eigenaarschap kan opnemen. Zelfinzicht is hierin noodzakelijk. Voor alle mensen van de organisatie.

 

Een uniek traject op maat!

Wij hebben geen aanbod waar organisaties à la carte trainingen of programma’s uit kunnen selecteren.

Wij kiezen resoluut voor trajecten op maat, waarin de gehele organisatie, met haar verschillende niveaus en domeinen, geïntegreerd is.

Van onze klanten vragen wij ook een engagement: een proces neemt tijd in beslag en het is absoluut contraproductief als dit onderbroken wordt. Wij verwachten van klanten dus de bereidheid en de ruimte om gedurende een langere periode samen op weg te gaan.

Want dat is ook wat wij doen: we lopen een tijd mee in de organisatie, en begeleiden vanuit deze positie.

GET IN TOUCH?

Wil jij als bedrijf of ondernemer ook meer succes creëren door en mét je medewerkers?

5.png
Scherm­afbeelding 2023-03-14 om 18.08.56.png
logo_erkend-dienstverlener-kmo-portefueille.jpg

ENGAGE! is geregistreerd dienstverlener voor de KMO-portefeuille van de Vlaamse Overheid onder de naam Let's ENGAGE!. Onze registratienummers zijn DV.A241378 en DV.O241379. Dankzij deze subsidiemaatregel kunnen Vlaamse ondernemers tot 30% korting genieten bij elk advies en opleiding die wij aanbieden.

© ENGAGE! 2023 | Privacy | Created by ONE MAN AGENCY

bottom of page