
PATRICIA
OPERATIONAL MANANGER
OFFITEL
Onze samenwerking met Engage! startte in 2018.
Onze organisatie was op dat moment in transitie na een overname.
En, zoals bij elke overname, stonden we voor grote uitdagingen.
Wij waren altijd een klein familiebedrijf, met zijn typische eigenheden.
In de periode na de overname zijn een aantal mensen vertrokken, op alle niveaus van de organisatie.
Ik kan wel zeggen dat het management toen een kleine identiteitscrisis beleefde:
In die overgangsperiode wisten we niet meer zo goed wie we waren, wie we wilden zijn, en hoe onze bedrijfscultuur er uit zou moeten zien.
​
"Bij Engage! vonden wij enorm veel expertise op vlak van management: visie, projectplannen, KPI’s, communicatie. Wat dit traject echter uniek en waardevol maakt,
is het feit dat de medewerkers van Engage! naast hun kennis van de bedrijfswereld
ook een scholingen ruime ervaring hebben binnen de wereld van de psychologie en psychotherapie.
Twee werelden worden zo samengebracht."
​
Het traject dat wij met Engage! aangingen, kwam dus geen dag te vroeg.
Vooral het feit dat mensen van buitenaf, met een frisse en onbevangen blik meekeken naar onze organisatie, is een enorme meerwaarde gebleken.
Op deze manier werden wij aangemoedigd om afstand te nemen, het geheel te overzien.
In stressvolle periodes zijn mensen geneigd om snel te reageren, brandjes te blussen, dadelijk in actie te schieten. Wij leerden om rustig te blijven, te vertragen, te zoeken naar het totaalbeeld en naar verbanden. De rustige, observerende blik van een buitenstaander, is hierin een grote hulp geweest.
Op deze manier ontwikkelden wij gaandeweg een proactieve en integrale aanpak, die ondertussen aanwezig is in gans de organisatie.
Verbinden met het geheel, weten dat dingen samenhangen, elkaar beïnvloeden, maakt het mogelijk om gedegen beslissingen te nemen.
Het geeft ons veel vertrouwen te weten dat wij in veranderingsprocessen tijd kunnen nemen, en rustig een inschatting kunnen maken van de gevolgen van beslissingen. Dan pas kun je ook echt proactief werken.
Ondertussen kan ik zeggen dat we in ons bedrijf een duidelijke visie hebben die breed wordt gedragen. Het is opvallend hoe gemakkelijk medewerkers veranderingen accepteren en er positief tegenover staan, als ze merken dat de leidinggevenden vol vertrouwen en eensgezind communiceren.
Bij Engage! vonden wij enorm veel expertise op vlak van management: visie, projectplannen, KPI’s, communicatie. Wat dit traject echter uniek en waardevol maakt, is het feit dat de medewerkers van Engage! naast hun kennis van de bedrijfswereld ook een scholing en ruime ervaring hebben binnen de wereld van de psychologie en psychotherapie.
Twee werelden worden zo samengebracht.
Dit creëerde voor ons heel veel veiligheid.
Je voelt bij elke stap dat je ook als mens aan de slag gaat, en hierin gerespecteerd en aangemoedigd wordt.
Deze veiligheid is echt een voorwaarde op het moment dat je uitgedaagd wordt om jezelf en je eigen functioneren in vraag te stellen. Nadenken over je eigen waarden, de taken en rollen die je als vanzelfsprekend ervaart, je eigen interactiepatronen, dat is spannend en confronterend. En dan voel je die sterke ervaring met persoonlijke processen van de mensen van Engage! heel sterk doorwerken. Het is niet moeilijk om deze mensen als spiegel te laten werken.
Zelf ben ik als manager enorm gegroeid de afgelopen jaren.
Ik heb mezelf beter leren kennen, en kan mij hierdoor beter inschakelen in het managementteam. Mijn collega en ik werken nu samen als een goed draaiende tandem, haperingen of onduidelijkheden leerden we snel uitspreken. We kennen onze talenten en valkuilen, en houden er rekening mee.
Ik ben iemand die de neiging heeft snel en veel verantwoordelijkheid te nemen, ik wil dingen “oplossen”. Ondertussen weet ik dat dit niet altijd de gepaste aanpak is. En dat er veel meer mogelijkheden zijn dan “het maar op mij nemen”.
De wetenschap dat ik een situatie kan bekijken en een gedegen inschatting kan maken, en daar de gepaste actie kan aan koppelen, geeft mij veel rust en vertrouwen. En meer vrijheid.
Zelfkennis en zelfbewustzijn, voor mij zijn dit dus echt kernwoorden in dit hele traject.
Om daar te komen is openheid, nieuwsgierigheid en kwetsbaarheid nodig.
Het is dan ook deze houding die ik als leidinggevende wil voorleven.
En ik merk dat dit effect heeft.
Je kan teamcoaches opleiden, hen de structuur van een feedbackgesprek uitleggen, maar uiteindelijk is het die geïnteresseerde en open grondhouding die maakt of een medewerker zich uitgenodigd en gehoord voelt.
Het is die grondhouding die ik als manager met overtuiging en trots uitdraag.
“Lead by example”, ja toch !